Eerste resultaten Retail Innovatie & Experience Campus gepresenteerd
De ontwikkeling van de Julianabaan-app is een van de resultaten van de eerste labs van de Retail Innovatie & Experience Campus. Een ander resultaat is het voorstel voor een gezamenlijk online platform voor het bestellen en bezorgen van producten voor Leidschendam Centrum. Studenten van mboRijnland, de Haagse Hogeschool, ROC Mondriaan en TMO Fashion Business School zijn in de labs samen met retailondernemers aan de slag gegaan om hun onderzoeksvragen te beantwoorden.
MKB Leidschendam-Voorburg heeft als lid van het Platform EO&A van meet af aan een invloedrijke rol gehad bij de totstandkoming van de Retail Innovatie & Experience Campus en draagt op die manier bij aan de toekomstbestendigheid van retailondernemers in Leidschendam-Voorburg.

Van ’t Hoeft verlichting: Kevin van ’t Hoeft (eigenaar) en Reinier Barens (student TMO Business School) zijn blij met de Julianabaan-app.
Winkelen verandert
Hoe ga je als retailer om met een steeds veranderende markt? Hoe zorg je ervoor dat het bezoeken van jouw winkel aantrekkelijk blijft? Hoe kan je je als retailer blijven ontwikkelen en je digitale skills up to date brengen en houden? Deze en andere vragen kunnen onderzocht worden via labs van de Retail Innovatie & Experience Campus.
Een lab is een proeftuin, een leeromgeving waar retailers en hun medewerkers samen met studenten onderzoeken uitvoeren of experimenteren met verschillende technologieën; in hun eigen winkel(gebied) en/of online, ter ontwikkeling van kennis en vaardigheden. De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat er versnelling is gekomen in digitalisering van het MKB én online oriënteren en shoppen. Dat betekent veel voor de toekomstbestendigheid van winkelgebieden en ondernemers. Wethouder economie, Astrid van Eekelen: “Het is goed om op deze innovatieve manier naar de toekomst te kijken. Snel schakelen en anticiperen op nieuwe ontwikkelingen wordt steeds belangrijker. Ik ben er trots op dat ondernemers, onderwijs en overheid de krachten bundelen en met elkaar aan de slag gaan.”
De Juliabaan-app is een voorbeeld van een digitale tool die gebruikt kan worden door alle ondernemers van de Julianabaan om hun winkel en als collectief het winkelgebied te promoten bij hun klanten en bezoekers. Ruim 30 ondernemers zijn gestart met het gebruiken van de app. Zij kunnen verschillende functionaliteiten gebruiken, bijvoorbeeld klanten direct van actuele informatie voorzien.
Bruikbaar in de praktijk
Uit het lab kwam naar voren dat een supportdesk noodzakelijk is om retailers digitaal vaardig te maken en te ondersteunen bij gebruik van digitale communicatiemiddelen, zoals de app. Studenten hebben deze supportdesk tijdelijk opgezet als extra experiment. Hieruit blijkt dat ontdekken en ervaren in de eigen winkelomgeving noodzakelijk is om tot innovatieve oplossingen te komen die in de dagelijkse praktijk ook echt bruikbaar zijn door retailers. Onderzocht wordt hoe de supportdesk gecontinueerd kan worden, zodat ondernemers de app optimaal kunnen (blijven) inzetten.
Tijd en aandacht
Het plan was om vier innovatieve technieken door te voeren voor de Julianabaan, dat is helaas niet gelukt. De opzet, inzet en begeleiding van de eerste labs kosten meer tijd en aandacht dan verwacht. Dat past echter ook bij een lerende omgeving, wat de Retail Innovatie & Experience Campus is. De effecten en inzichten van vroegere labs worden gebruikt om volgende labs, waar de voorbereidingen al voor plaatsvinden, te verbeteren. Zo wordt er ondermeer een digi-scan ontwikkeld die de RI&EC bij de start van een lab kan inzetten om digitale vaardigheden van retailondernemers in kaart te brengen. Voor de Julianabaan vindt er een vervolg plaats op het reeds genoemde living lab.
Blue School – student store én experience lab
Op 18 maart gaat BlueSchool open in de Mall of the Netherlands. BlueSchool is een fysieke winkel en tevens leeromgeving. Het is ook een experience lab van de Retail Innovatie & Experience Campus. De student store heeft de focus op duurzame denim en wordt gerund door studenten van het ROC Mondriaan en mboRijnland onder leiding van twee ondernemende retail experts. In de student store komt ook een Retail Informatiepunt waar retailondernemers uit de kernwinkelgebieden van de gemeente, werknemers, studenten en docenten met elkaar leren, kennis delen, onderzoeken en experimenteren.
Retail Innovatie & Experience Campus
In de Retail Innovatie & Experience Campus werken onderwijsinstellingen, retail-ondernemers en de gemeente samen aan concrete vragen van ondernemers in de vier kernwinkelgebieden van Leidschendam-Voorburg. Dit gebeurt in verschillende labs. De campus is een initiatief van het Platform Economie, Onderwijs en Arbeidsmarkt.

Zoe & Max: Jamilla Elderson, eigenaresse van Zoë & Max en Siebe Bruinsma (student TMO Business School) in de winkel in gesprek over het lab.
Heb jij een uitdaging of vraagstuk als retailer?
Wil je meer weten over de Retail Innovatie & Experience Campus of heb je een onderzoeksvraag? Retailers uit de kernwinkelgebieden van Leidschendam-Voorburg kunnen voor de Retail Campus contact opnemen met het bestuur van hun ondernemersfonds of winkeliersvereniging. Of met Leo Valk, programmamanager RI&EC, op telefoonnummer 06-54292680. In overleg worden vervolgens de mogelijkheden besproken.